Andrea Dovizioso govori o Apriliji RS-GP

Andrea Dovizioso je na jednom privatnom testiranju, održanom na stazi Jerez u španjolskoj, isprobao Aprilijin MotoGP motocikl RS-GP. Nakon tri dana isprobavanja MotoGP zvijeri iz Noalea, Andrea je s novinarima podijelio svoje mišljenje o samom motociklu ali i o svojim planovima.

Pročitajmo što kaže Dovizioso:

“Prihvatio sam ponudu da napravim ovaj test jer je moja želja MotoGP natjecanje i želim se utrkivati slijedeču godinu, stoga mislim da je potrebno da treniram na stazi te sam zahvalan Apriliji što mi je omogućila da to i napravim, na jedan profesionalan način.

Kada, nakon osam godina provedenih na istom, promijeniš motocikl to je onda jedna zaista velika promjena. Prva stvar koju primjetiš je položaj u sjedalu koji je vrlo različit. 

Odmah sam se dobro snašao na Apriliji, ali da bi išao dobro moraš shvatiti koji je položaj dobar za tebe a koji je dobar za ići brzo s tim motociklom. Položaj u sjedalu je osnova u MotoGP-u.  Svaki motocikl ima drugačije karakteristike i nemoguće je podesiti jedan motocikl za odlične rezultate u samo tri dana.

Ono što vam mogu sada reći je da je RS-GP 2021 odličan za vožnju, ostavio je vrlo emotivan utisak na mene. Čim sam sjeo odmah sam primjetio razliku u odnosu na motocikl koji sam “uvijek” vozio, ali pronaći detalje nije niti malo lako. Za to napraviti treba stvarno zapeti ali da bi zapeo moraš pronaći perfektnu simfoniju s motociklom.

Skoro svi profesionalni vozači jedan MotoGP motocikl mogu voziti vrlo brzo, ali za pronaći prave detalje koji čine razliku, to nije lako…Mislim da je sada još uvijek prerano da bih vam mogao govoriti o prednostima i manama RS-GP motocikla.

Sve ima svoje pozitivne i negativne aspekte ali ono što je sigurno je to da sam imao izvanredan osjećaj za motocikl. Teško je sada napraviti i neku usporedbu s motociklima koje sam prije vozio budući da se tehnologija tako brzo mijenja. Odlični rezultati Aleixa Espargara pokazuju da ovaj motocikl ima potencijal ali ovih dana u MotoGP-u nije dovoljno samo imati dobru osnovu.”

U pogledu svoj karijere Dovizioso je izjavio:

“Ovdje u Jerezu sam imao priliku razgovarati sa Danijem Pedrosom, on je sada sto postotni tester i radi jedan odličan posao. Ja još uvijek želim biti vozač, ne vidim se kao full time tester. Sada želim još jednom isprobati Apriliju, želim raditi na položaju u vožnji i na drugim detaljima na motociklu. Vratiti ćemo se na stazu ponovo kroz mjesec dana, 11.-12. Svibnja na stazi Mugello.

U međuvremenu će tim napraviti preinake za moj položaj u vožnji i to će biti vrlo intrigantno. Ako želiš imati vrhunske rezultate treba se posvetiti svim detaljima, budući da dok nisi kao jedna cijelina sa motociklom, ne isplati se pritiskati.

Za sada nismo razgovarali što će biti poslije, želimo samo napraviti još jedan test, nakon toga ćemo vidjeti, za sada nema ništa u planu nakon Mugella.”

Po pitanju mogućeg nastupa kao Wild card vozač, Andrea je rekao:

“Razmisliti ću o tome kada dođe vrijeme za to. Ne želim ishitreno odlučiti. Idemo se zabaviti u Mugello, tamo će motocikl imati važne izmjene i biti spreman za jurnjavu, nakon toga ćemo vidjeti…”

 

Leave a Comment

Scroll to Top