Concept-E od DAB Motors-a

Francuska tvrtka koja se bavi pruređenjem motocikala DAB Motors najavljuje svoj prvi električni motocikl, Concept-E. Sa 10 kW snage i 4,7 kW/h, klasa 125 postaje isključivo električna.

DAB Motors do sada se oslanjao na motocikle minimalističkog dizajna, koje kupac može uvelike konfigurirati iz širokog raspona opcija. Kao pogonski izvor obično se koristio jednocilindrični četverotaktni agregat sa 500 ccm radnog obujma preuzet od Husqvarne. Novi dizajn preokreće koncept potpuno naopako i to u budući ulični motocikl s električnim motorom za klasu od 125 kubika.

Čak i ako su tvorci koji stoje iza DAB-a usvojili samo poznate značajke četverotaktnih modela za Concept-E, dizajn dolazi izravno iz DAB-a. Odmičući se od jasnog scrambler ili supermoto stila prema stilskoj mješavini scramblera, naked motocikla i supermota, DAB odaje počast dizajnerima u Kiski i suzdržava se od pokrivanja osnovnih elemenata.

Motor od 10 kW, postavljen u blizini točke gdje se spaja stražnja vilica sa šasijom, svoju snagu prenosi do stražnjeg kotača preko nazubljenog remena i posjeduje veliki okretni moment i impresivna ubrzanja. Motor napaja litij-ionska baterija kapaciteta 4,7 kWh. DAB ne navodi domete ili maksimalne brzine ovog motocikla.

S izlaznom snagom od 10 kilovata, motor je unutar prosjeka klase 125, ali ostatak DAB izuzetno skupe opreme pokazuje tko je tko na sceni dobavljača. Ovjes u izvedbi Öhlins posebno je razvijena za Concept-E, kočnice su Beringer dok Excel isporučuje naplatke.

Okvir i stražnja vilica su uglavnom prekriveni karbonskim poklopcima. Stražnje svjetlo je detaljno dizajnirano i proizvedeno. Kokpit je mala delicija: nalazi se iza upravljača Fatbara i nije izravno vidljiv vozaču. Informacije se mogu pročitati samo kad se odraze na sjajnom poklopcu spremnika.

Kao i kod specifičnih tehničkih podataka, DAB također ne daje cijenu električnog motocikla. Budući da modeli sa agregatima s unutarnjim izgaranjem već koštaju najmanje 17.000 eura, a dodatni dijelovi e-motocikla idu korak dalje, Concept-E zasigurno neće koštati ništa manje.

Leave a Comment

Scroll to Top