HRC WSBK – Leon Camier: treba nam vremena

Nakon četiri runde u svojoj drugoj sezoni s motociklom CBR1000RR-R, Honda se nalazi u podnožju ljestvice proizvođača, zaostajući za najbližim rivalom BMW-om za 31 bod.

Njihovi vozači Alvaro Bautista i Leon Haslam trenutno zauzimaju 10., odnosno 13. mjesto na tablici vozača, a Haslamovo četvrto mjesto u Superpole utrci na Donington Parku označilo je najbolji završetak vozača Honde ove sezone.

No, prema bivšem vozaču WSBK-a Leonu Camieru, koji je ove godine preuzeo funkciju šefa Hondinog tima, još je prerano očekivati ​​da CBR1000RR-R bude uistinu konkurentan motocikl, s obzirom na utjecaje pandemije COVID-19 i Hondino dugo odsustvo iz serije u vidu tvorničkog tima.

“Pogledajte bilo kojeg proizvođača koji na prvenstvo dolazi s novim motociklom – rekao je Camier za Motorsport.com – Ducati je proveo nekoliko godina razvijajući V4 R, ne utrkujući se, a već su imali godine informacija od prije. Yamaha je bila ista, prošle su godine prije nego što su postale konkurentne [sa trenutnim R1].

Honda je ušla bez stvarnog iskustva s novim modelom, pa očekivati ​​da će odmah biti konkurentni nije realno. I već smo imali postolje prošle godine. Ok, nisu sve staze za nas dobre, ali na nekim smo stazama već konkurentni s ovim paketom.

Samo nam treba malo vremena da rastemo, da pronađemo smjer. Kad promijenite jednu stvar, to utječe na druge stvari. To je proces koji moramo proći. Također, ovdje su pravila vrlo restriktivna, nije poput MotoGP-a, i to proizvodi veliki pritisak na proizvođača da napravi standardni motocikl koji radi kao trkaći. To također iziskuje vremena.

Pravila nam ne dopuštaju da dovedemo 10 različitih motora, 10 različitih okvira … to je nemoguće. Teško je, ali sigurno ćemo napredovati”.

I Bautista i Haslam nemaju ugovor na kraju ove sezone, ali Camier je sugerirao da Honda vjerojatno neće napraviti nikakve promjene u svojoj postavi za 2022. godinu jer favorizira kontinuitet u odnosu na sirovu brzinu.

“Imamo dva iskusna vozača koji dobro razumiju motocikl – nadodao je Britanac – Trenutno nam je izuzetno važno da imamo vozače koji razumiju kako razviti motocikl, koji imaju dobar način rada, smireni su, ali su i brzi.

Da imamo stvarno stabilan osnovni paket poput nekih drugih proizvođača, mogli bismo pogledati najbrže vozače. Ali po mom mišljenju, trebaju nam vozači s iskustvom koji mogu pomoći u upravljanju projektom i razvoju, jer je potpuno nov. “

Leave a Comment

Scroll to Top