Motocikli: Aprilia RS 125 i Tuono 125 2021

Aprilia je osvježila svoje modele RS 125 i Tuono 125 2021 te ih prilagodila Euro5 normama. Novi modeli dolaze sa novim glavama agregata, ABS sistemom i novim kokpitom.

NOVI DIZAJN

Dizajn prednjeg dijela Aprilije RS 125 i Tuono 125 nadahnut je novim RS 660 i Tuono 660 motociklima, iz kojih osim oblika plastike usvajaju i LED sustav osvjetljenja te, kao novost na motociklima od 125 ccm, integriraju prednje pokazivače u farove.

Upravljač modela RS 125 sada je postavljen 18 mm više u odnosu na prethodni model, što pogoduje udobnosti vožnje ali bez utjecaja na poznate sportske kvalitete u vožnji. Obojeni aluminijski okvir ostati će dio dizajna i u 2021. godini: RS ga ima u prozirnom premazu dok Tuono dobiva crno obojene dijelove šasije.

NOVA ELEKTRONIKA

Oba modela imaju nove, potpuno digitalne instrumente s opsežnim ugrađenim računalom i pregršt informacija: pokazivačem goriva, trenutnom i prosječnom potrošnjom te preostalim dometom. Sklop instrumenata osvijetljen je u dvije boje i pripremljen za opcijsku multimedijsku platformu Aprilia MIA. Ovim dodatkom, pametni telefon može se povezati s vozilom putem Bluetootha i tako postaje potpuno središte zabave za glazbu, telefoniju i alarme za poruke putem Bluetooth sustava u kacigi.

NOVI AGREGAT

U oba modela koristi se tekućinom hlađeni jednocilindrični motor s četveroventilskom regulacijom. Kućište i cilindar isti su kao i kod Euro 4 agregata dok je glava cilindra redizajnirana za novi Euro 5 standard. Posebno je revidirano hlađenje agregata, komora za izgaranje također je redizajnirana, kao i usisni i ispušni kanali a smjesa se ponovno pali iridij svjećicom.

Još jedna nova značajka je sistem ubrizgavanja tvrtke Marelli u varijanti MIUG4 ECU. Dolazi s novim, visoko pozicioniranim prigušnim ventilom, koji omogućuje strmiji usisni kanal za bolje punjenje cilindara. Ispušni sustav također je u potpunosti redizajniran i čisti ispušne plinove novim i većim sustavom katalitičkih pretvarača.

Prema Apriliji, ove mjere, uz postignutu homologaciju Euro 5, trebale bi ojačati krivulju okretnog momenta i pružiti maksimalnu snagu pri nižim brzinama, što između ostalog omogućuje manju potrošnju goriva.

U brojkama to iznosi: nepromijenjenih 15 KS dostupno je u 10.000 o/min, 500 okretaja ranije nego prije. Obrtni moment se povećava za 0,3 Nm na 11,2 Nm pri 8000 o/min. Prilagođeni konačni omjer sa sadašnjih 58 zubaca na lančaniku, trebao bi povećati okretni moment i prikladnost za svakodnevnu upotrebu.

APRILIA RS 125 – BOJE ZA 2021

ABS, ZAŠTITA OD PREVRTANJA I PRIJANJANJE

Od 2021. godine oba modela – Aprilia RS 125 i Tuono 125 – upotrebljavat će napredni Bosch-ov dvokanalni ABS sistem koji ima zaštitu od prevrtanja (funkcija zaustavljanja). Nove Michelin Pilot Street gume trebala bi donijeti više stabilnosti i prijanjanja a novost je i šira dimenzija straga – 140/70-17 , dok sprijeda ostaje ista veličina – 100/80-17.

Aprilia RS 125 GP Replika

Aprilia još jednom RS isporučuje s ograničenom verzijom naziva GP Replica. Njihova grafika vrlo je slična grafikama motocikala trkačeg motocikla Aprilia RS-GP MotoGP s kojom tvrtka iz Noalea nastupa u MotoGP prvenstvu. Ovaj model je standardno opremljen quickshifterom i poklopcem sjedala suvozača. Quickshifter se može naknadno ugraditi i na modele Tuono 125 i RS.

PALETA BOJA I CIJENE

Aprilia RS 125 dostupna je u dvije varijante boja: Aprilia Black – kombinacija crne i crvene – i Sintesi Blue, s velikim dijelovima plave i srebrne boje. Aprilia Tuono 125 dostupan je u tri završna sloja: Aprilia Black – kombinacija crvene i blok boje, Lightning White s mat bijelim i sivim tonovima i tamnija Arrow Gray, sa sjajnim sivim i crnim tonovima.

APRILIA TUONO 125 – BOJE ZA 2021

Cijene za RS 125 iznose 5.090 eura, GP replika dostupna je za 5.240 eura, a Tuono 125  za 4.990 eura. Ove tri 125-ce trebale bi biti dostupne od lipnja 2021. godine.

Leave a Comment

Scroll to Top