Motocikli: Ducati Multistrada V4 2021

Teško je za povjerovati da je Ducati Multistrada sa nama več gotovo dvije dekade. Prvi model izašao je davne 2003 pod nazivom Multistrada 1000 DS  i od tada je ovaj motocikl uvijek bio mješavina Sport Touring i Adventure modela.

Uvijek spreman za sve terene, ovaj motocikl se jednako dobro snalazi u agresivnoj vožnji brzim zavojima kao i u jurnjavi nekim of-road putevima.

Ducati ovaj model naziva “maxi enduro”, što ga smješta kao konkurenta BMW R 1250 GS i KTM 1290 Adventure motociklima, ali on je mnogo više, on je spoj više vrsta motocikala u jednom.

Pogledajmo glavne značajke nove Multistrade:

1.Nova Multistrada V4 je dostupna u tri izvedbe – osnovna, V4 S i V4 S Sport, a razlike između V4 i V4S modela su slijedeće:

   • Marzocchi Ducati Skyhook Suspension Evolution sistem
   • Veći 330 mm prednji kočioni rotori sa Brembo Stylema 4-piston kočionim kliještima
   • Potpuno LED prednje svjetlo sa dnevni svjetlima i svjetlima za zavoje
   • 6.5-inčni full-color TFT displej
   • Ducati Connect – spajanje sa pametnim telefonima
   • Ducati Quick Shift sa mjenjanjem bez oduzimanja gasa u veći i niži stupanj prijenosa
   • Cruise control sistem
   • Vehicle Hold Control sistem za olakšanje startanja na uzbrdici
Ducati Multistrada V4 S Sport

Ducati Multistrada V4 S Sport uz to posjeduje sportsku grafiku, Akrapović ispušni sistem izrađen od titanijuma i karbonskih vlakana te prednji blatobran od karbona.

2. Pokretačka snaga nove Multistrade je agregat Granturismo od 1158 ccm radne zapremnine sa snagom od 170 KS pri 10,500 o/min i 125 Nm okretnog momenta pri 8,750 o/min.

3. Agregat ne koristi Desmodromico razvod ventila već sistem sa oprugama što je dovelo do produljenja servisnog intervala, pa tako novi model treba poštelavanje ventila nakon prijeđenih 60,000 kilometara te izmjenu ulja nakon 15,000 km.

4. Motocikl posjeduje 4 modela vožnje: Sport (170 KS), Touring (170 KS), Enduro (115 KS) i Urban (115 KS)

5. Upravo kako su uklonili Desmodromico razvod ventila, tako su uradili i sa šasijom od čeličnih cijevi i stražnjom mono vilicom. Umjesto njih nova Multistrada sada posjeduje aluminijsku monocoque šasiju i standardnu vilicu dizajniranu za veču izdržljivost i smanjenje težine.

Ducati Multistrada V4 S

6. Modeli V4 imaju težinu od:

 • 240 kg – V4
 • 243 – V4 S
 • 241 – V4 S Sport

7. Kao i uvijek, elektronskih sustava je pregršt a nova Multistrada dolazi opremljena sa:

   • Eight-level traction control
   • Eight-level wheelie control
   • Three-level cornering ABS s mogučnošću isključivanja
   • Quickshifter  (S modeli )
   • Vehicle Hold Control (S modeli)
   • Radar Control (S modeli), koji omogućava motociklu prilagodljivu cruise controlu i opažanje vozila u mrtvim kutevima (prvi motocikl sa ovakvim sustavom)

8. Osnovni V4 model posjeduje potpuno podesivu upside-down prednju vilicu promjera 50 mm te Marzocchi monoamortizer, dok S modeli dobivaju polu-aktivni Marzocchi ovjes kojeg kontrolira Ducati Skyhook Suspension (DSS) Evolution sistem.

9. Po prvi puta DSS sistem posjeduje Autoleveling funkciju, koja prepoznaje težinu opterećenja na motociklu i automatski podešava ovjes. Moguć je odabir između 4 parametra: samo vozač, vozač i koferi, vozač i suvozač te vozač sa suvozačem i koferima.

Ducati Multistrada – sportska vožnja joj leži

10. Hod ovjesa je jednak kao i na prošlom modelu te iznosi 16o mm sprijeda te 168 mm straga. Udaljenost motocikla od podloge je 206 milimetara.

11. Nema više 17-inčnih kotača sa prošlog modela. Svi V4 modeli sada posjeduju 19-inčni prednji kotač i 17-inčni stražnji, izrađene od aluminijuma. Moguće je odabrati i kotače sa žbicama.

12. Ergonomija novog modela je podešena da postavi vozača u “dominantniji” položaj koji podržava na bolji način vožnju kroz zavoje i vožnju na nogama po of-road okruženju.

13. Multistrada V4 modeli posjeduju sjedalo koje je moguće podesiti na dvije visine: 792 milimetra i 814 milimetra.

14. Kontrola displeja je također izmijenjena. Osnovni V4 model posjeduje 5-inčni TFT disple dok S i S Sport modeli imaju 6,5-inčni. Dukati naglašava da su kontrole na lijevoj strani sada mnogo jednostavnije, a postavljeni su i novi prekidači za kontrolu Adaptive Cruise Control sistema.

Stvorena za uživanje – Multistrada V4

15. Spremnik goriva ima kapacitet od 22 litre, što je manje u odnosu na prethodni model.

16. Novina je i prtljažni prostor povrh spremnika goriva u kojem se nalazi USB priključak i dovoljno mjesta za mobilni telefon. Desna strana displeja posjeduje 12-voltni priključak a Hands-Free startanje je ponovo tu.

17. Dizajn se drastično promijenio u odnosu na prijašnje modele te donosi oštrije linije koje naglašavaju sportsku stranu motocikla, aerodinamične utore na oplatama te nedostatak stražnjih bočnih oplata što dodatno naglašava stražnju šasiju.

Evo nam Ducati Multistrada V4 2021 motocikla predstavljenog u detalje:

 

 

Leave a Comment

Scroll to Top