Motocikli: Honda CBR650R i CB650R 2021

Ponukana potrebom za zadovoljavanjem Euro5 normi, Honda je za 2021 godinu obnovila svoje modele CBR650R i CB650R. Japanska tvrtka je odlučila ne unaprijeđivati svoj Supersportski model CBR 600 RR pa svima onima koji u 2021 žele postati vlasnici jednog Hondinog cestovnog motocikla srednje kubikaže ostaje da odaberu između jednog od ova dva modela.

I moderan CBR650R i goli, neo-retro CB650R dobivaju iste promjene za 2021. godinu, uključujući ažurirani Euro5 agregat i novi prednji ovjes kako bi poboljšali upravljivost u odsutnosti tvrđeg supersportskog modela u ponudi.

Podešavanja za Euro5 norme uključuju revidirane postavke ECU-a, nove bregaste osovine, revidirano vrijeme usisa, novi ispuh, katalizator i prigušivač. Također je dodan novi osjetnik ručice kako bi se postiglo otkrivanje propusta u paljenju koje zahtijevaju Euro5 norme. Ključne dimenzije, uključujući provrt i hod, kapacitet od 649 cm3 i skromni omjer kompresije 11,6: 1, nisu promijenjene.

Maksimalna snaga ostaje ista – 94 KS a to je brojka koje se Honda drži, budući bi veći skok u snazi učinio ilegalnim ograničavanje motocikla na 47 KS, dozvoljeno za A2-licencu. Vrhunac snage agregat doseže na 12,000 o/min, kao i prije, ali okretni moment se spušta sa 64 Nm  na 62,8 Nm, i dalje dosežući svoj maksimum pri 8,500 o/min. Težina kompletnog motocikla porasla je za 1 kilogram te sad sa svim tekućinama iznosi 208 kg.

Velika vijest po pitanju ciklistike je usvajanje Showinih vilica ‘Separate Function front Fork Big Piston’ (SFF-BP). One zamjenjuju prednje vilice odvojenog funkcijskog oblika (SFF) starog modela a posjeduju ih i CB650R i CBR650R modeli.

Bit “odvojene funkcije” odnosi se na činjenicu da su opruga i prigušivanje odvojeni, s oprugom u jednoj cijevi vilice, a prigušivačem u drugoj, smanjujući ukupnu težinu.

Vizualno, CBR650R poboljšava dizajn sjedišta s novim bočnim oplatama koje pridonose minimaliziranju izgleda, kao i sa novim nosačem registarskih pločica. Sprijeda, svjetla dobivaju rezignirani reflektor, dok je na LCD displeju postavljen novi font pod revidiranim kutom.

Leave a Comment

Scroll to Top