MotoGP: Izjave vozača nakon kvalifikacija

Slobodni i kvalifikacijski treninzi u španjolskom Jerezu, gdje se održava 4. runda sezone 2021, završeni su a startne pozicije su popunjene. Sve je spremno za današnje utrke (više o stazi i satnici klikom na link: JEREZ), a sve govori da nas očekuje jedna zanimljiva borba od početka do kraja u svim klasama.

Kako to obično biva, neki vozači su zadovoljni postignutim a neki pak ne, a što kažu neki od glavnih protagonista prvenstva pročitajte u redcima koji slijede:

Fabio Quartararo – 4. pole pozicija – 100% učinak:

“U kvalifikacijama je vjetar bio dosta snažan na nekim dijelovima staze – zavoju 7 i 8 osobito – brzim i opasnim zavojima kroz koje nije bilo lako prolaziti. Za mene je bilo najvažnije biti u prvom startnom redu i to sam i ostvario.  Zadnji slobodni trening (na kojem se podešavaju motocikli za utrku i koji se ne računa za plasman u kvalifikacije) je bio odličan. Isprobali smo obje komponente guma i imam malo bolji osječaj sa srednjom tvrdoćom, napravili smo odličan posao danas i naš ritam nije uopće loš.

Imamo ritam s kojim se možemo boriti za plasman na podij ili pobjedu ali moramo ići korak po korak, potrošnja guma nam odgovara. Ova utrka je vrlo duga (25 krugova). Želim se boriti za prvo mjesto, ali ukoliko osjetim da je preteško ići na pobjedu neču praviti gluposti, ali da, moj glavni cilj je pobjeda, to je jasno.”

Fabio Quartararo – P1

Marc Marquez – P14:

“Znali smo da će prvi pad doći prije ili poslije, ali odabrao sam jedno od najgorih mjesta na stazi za pad (pao je sa 180 km/h). Nisam to očekivao, ali kad forsiraš za postići vrijeme ne razmišljaš o rizicima. Jučer sam bio oprezniji, danas sam napao vrijeme i, nažalost, pao. Bio je to snažan pad, pogotovo udarac u zaštitnu ogradu pri velikoj brzini, ali zahvaljujući zračnoj zaštitnoj ogradi još sam u igri.

Otišao sam u medicinski centar, gdje su sve pregledali i osjećao sam se dobro tada. Ali kada sam se vratio u svoj box prostor i kada sam sjeo na desetak minuta, odjednom više nisam bio potpuno svjestan gdje sam, izgubio sam se malo u glavi.

Na FP4 sam vozio dobro, ali pad je utjecao na moje kvalifikacije. Zbog pada sam odabrao mekšu prednju gumu, misleći da ću biti sigurniji u brzim zavojima. Ali bila je to greška jer s njom nisam mogao kočiti kako treba niti ući u zavoj kako treba. Ako me pitate sada zašto sam odabrao mekšu smjesu kad uvijek biram tvrđu, reći ču vam da sam danas više mislio na sigurnost nego na postignuće. Tijekom kvalifikacija odmah sam primjetio da je problem u prednjoj gumi, ali nije bilo vremena za promjenu.

Šteta, budući da sam se osjećao dobro cijelog vikenda i danas sam po prvi puta osjetio da vozim kako znam. Jučer nisam vozio dobro pa nismo mogli raditi na postavkama motocikla, danas sam počeo osjećati gdje su problemi. Za sutra ćemo napraviti promjene. Podesiti ćemo motocikl mome stilu buduči da trenutno koristimo potpuno drugačije postavke u odnosu na prošlu godinu.

Još uvijek imamo problema, naročito pri skretanju u zavoju i igri sa stražnjom gumom, zbog tog razloga opterećujem prednju gumu previše. Moramo poraditi na podešavanju stražnjeg dijela budući da je to moj adut, izlazak iz zavoja kada podignem motocikl i proklizavam, sada trenutno to nije moguće. Na tome upravo radimo.”

Marc Marquez – P14

Franco Morbidelli – P2:

“Na FP3 poništena su mi dva kruga i zbog toga sam morao u Q1. Ispravno je što su mi ih poništili, ali možda obavijest nije stigla pravovremeno pa mi nije ostalo više guma za napad na vrijeme na Q1. Dobili smo informaciju točno prije FP4 pa je bilo malo zbrke u timu. Ali smo naposlijetku uspjeli u našoj namjeri i to je vrlo dobro. Bio sam vrlo brz na Q1 i gotovo jednako brz na Q2.

Ali zbog ovakve kasne obavijesti imali smo sigurnosnih problema (nedostatak kvalifikacijskih guma). Srećom, temperature su bile dovoljno visoke pa smo mogli koristiti meke i medium smjese, tako da smo imali više šansi. Da su temperature bile niže morali bi riskirati sa krivim smjesama guma, a to je već veliko pitanje sigurnosti.

Q1 je borbeno polje gdje vrlo lako možeš ostati zarobljen. Moraš ići jednakom snagom kao i na Q2. Nivo u MotoGP-u je tako visok da je to nevjerojatno! Nemožeš nigdje popustiti, nemožeš izgubiti niti centimetar na stazi, nemožeš izgubiti koncentraciju niti na desetinku sekunde. Teško je ali te motivira i pruža dobar osjećaj.”

Franco Morbidelli – P2

Valentino Rossi – P17:

“Danas smo malo napredovali i bio sam 0,7 sekunde od pole pozicije, ali opet tek P17! Odnos snaga u MotoGP-u je vrlo impresivan. Radio sam danas na motociklu sa šefom mog tima, Davide Munozom, imamo sada drugačije postavke i osjećam se ugodnije budući da mogu ući u zavoje brže.

I da, pokušavamo raditi i na stilu vožnje, naravno, budući da su ove gume vrlo mekane, naročito u svojoj strukturi, tako da ih morate koristiti na pažljivi način. Mogao sam napraviti bolji rezultat od ovoga, ali danas popodne smo imali nekih poteškoća sa elektronikom i nisam u stanju voziti maksimalno. Sada radimo na tome da sve bude spremno za sutra. Moj ritam nije fantastičan ali je ipak malo bolji nego što to izgleda. Morati ćemo isprobati nešto novo na Warm-up treningu i odlučiti koje ćemo gume koristiti za utrku.

Nadao sam se da će tvrda stražnja guma biti kao u Portimau, ali mislim da je ovdje njena sposobnost predaleko od one sa srednjom tvrdoćom smjese, mislim da će većina vozača odabrati upravo srednju tvrdoću. Ako imaš dobar ritam, na ovoj stazi možeš prestizati protivnike, ali to je uvijek teško. Nemam neku posebnu strategiju za utrku, što bolje startati i vidjeti što će biti.”

Valentino Rossi – P17

Leave a Comment

Scroll to Top