MotoGP: Koliko zarađuju vozači u 2021

MotoGP natjecanje je največa motociklistička predstava koju redovito prate milijuni gledatelja diljem svijeta.

Ulaganja u ovo natjecanje motociklističkih prototipova, koji služe ukupnom napretku moto tehnologije, enormna su što je i za očekivati od sporta u kojem se suprotstavljaju najbolji svjetski proizvođači motocikala.

Ovo je natjecanje koje, poput Formule 1, nema ograničenja u financijama, točnije, DORNA se trudi da ograniči ukupna ulaganja po timovima ali oni najbolji uvijek nađu način da razviju nove revolucionalne tehnologije.

Cijena jednog MotoGP motocikla kreče se između nevjerojatnih cifri – od 1 000 000 do čak 3 000 000 Eura!

Sam ovaj broj daje naslutiti ogromne iznose koje mora izdvojiti jedan tim koji želi nastupiti u MotoGP natjecanju, a kad tek pomislimo koliko tek trebaju odvojiti oni koji žele biti najbolji…

U cijeloj priči oko financiranja jedne sezone, veliku stavku ima i cijena koja se osigurava za vozača. Činjenica je da uz svu modernu tehnologiju i sva elektronska pomagala ipak vozač najviše pridonosi ukupnom rezultatu cijelog projekta i nije svejedno koga ćete uposliti da upravlja vašim ulaganjem.

Ponukani razmišljanjem o ukupnim utroškovima koji očekuju MotoGP timove u jednoj sezoni, donosimo vam listu 6 najbolje plačenih vozača u 2021. godini.

Pa krenimo redom:

6. Mjesto – Franco Morbidelli

Talijanski vozač SRT Yamaha tima Franco Morbidelli, koji jedini od vozača iz Iwate nastupa na M1 modelu iz 2019. godine, nalazi se na šestom mjestu najbolje plaćenih MotoGP vozača za 2021. godinu sa godišnjom plaćom od 660 000 Eura.

Talijan slijedeće godine prelazi u Yamahin tvornički tim što znači i veči iznos za godišnji angažman.

Franco Morbidelli – 660 000 Eura

5. Mjesto – Alex Rins

Na petom mjestu najbolje plaćenih vozača nalazi se španjolac Alex Rins, vozač Ecstar Suzuki Racing tima, koji godišnje za svoje usluge od Suzukija utrži okruglih 1 000 000 Eura.

Alex Rins – 1 000 000 Eura

4. Mjesto – Joan Mir

Aktualni svjetski prvak MotoGP klase Joan Mir nalazi se na četvrtom mjestu po poretku najbolje plaćenih sa godišnjom zaradom od 1 100 000 Eura.

Joan Mir – 1 100 000 Eura

3. Mjesto – Maverick Vinales

Maverick Vinales je zatražio raskid svog ugovora sa Monster Energy Yamaha Racing timom nakon sezone 2021  i to prije njegovog regularnog isteka. Španjolski vozač je nezadovoljan tretmanom u Yamahi te izjavljuje kako M1 motocikl nije nikada idealno odgovarao njegovom stilu vožnje.

Ipak se mora priznati da nešto nije najbolje funkcioniralo u vezi Vinalesa i Yamahe kada se on odrekao svog godišnjeg prihoda u visini od 4 500 000 Eura, iznosa koji ga postavlja na treće mjesto naše liste.

Maverick Vinales – 4 500 000 Eura

2. Mjesto -Valentino Rossi

Legendarni talijanski vozač, Il Dottore, vrlo vjerojatno GOT – Greatest of all Time, Valentino Rossi nalazi se na drugom mjestu najbolje plaćenih vozača za 2021. godinu. Ova pozicija ne iznenađuje, usprkos njegovim lošijim rezultatima posljednjih godina, budući da je Rossi i doveo MotoGP natjecanje na ovaj nivo popularnosti a proizvodi sa njegovim oznakama uvijek obaraju rekorde u prodaji.

Talijanski vozač iz Tavuglie za svoj nastup u 2021. godini od SRT Yamaha Racing tima dobiva okruglih 5 000 000 Eura. Koliko ukupno zaradi od sponzora nije nam poznato ali zasigurno se ovaj iznos značajnije uveća.

Valentino Rossi – 5 000 000 Eura

1.Mjesto – Marc Marquez

I na kraju, najbolje plaćeni vozač MotoGP klase za 2021. godinu je glavom i bradom španjolac Marc Marquez.

Marquez od svog Repsol Honda tima zaradi nevjerojatnih 20 000 000 Eura godišnje što je jedan iznos koji je daleko od svih ostalih konkurenata. Treba spomenuti da je Marquez, koji je gotovo cijelu prošlu sezonu propustio zbog ozljede, ponudio Hondi da mu ne isplate honorar ali je ova tvrtka iz Tokija to odbila i time pokazala koliko cijeni njegove zasluge.

Marc Marquez – 20 000 000 Eura

 

Leave a Comment

Scroll to Top