MV Agusta Superveloce 800 – model 2021

MV Agusta je iskoristila uvođenje Euro5 normi kako bi obnovila svoj model Superveloce 800 te nadodala i njenu S verziju. Dakle, nije napravljena jedna totalna revizija motocikla već su osvježeni i unaprijeđeni pojedini segmenti i detalji.

Ciklistika je doživjela preinaku u vidu obnove šasije s postavljanjem spojnih ploča dizajniranih na način da poboljšaju torzionalnu i uzdužnu čvrstoču. Agregat je, s druge strane, dobio nove komponente koje služe smanjenju unutrašnjeg trenja. Nove su čašice i vodilice ventila dok su oni sami izrađeni od titanijuma.

Novi su i injektori koji su smanjili pritisak ubrizgavanja za 0,5 bara. Ispušni sistem je redizajniran kao i hladnjak ulja koji poboljšava izmjenu topline za 5 %. Mjenjač je opremljen QuickShift EAS 3.0 sistemom koji omogućava ugodnije mijenjanje stupnjeva prijenosa.

Elektronika je dobila jednu potpuno revizioniranu mapu koja je sposobna obraditi sve potrebne podatke koji kontroliraju motocikl u različitim situacijama, pri kočenju ili ubrzavanju, po pravcu ili u zavoju. MV Agusta Superveloce 800 posjeduje ABS Cornering sistem koji je razvijen u suradnji s proizvođačem guma Continental.

Tu su i sistemi Front Lift Control (kontrola podizanja prednjeg kraja motocikla), Launch Control (asistencija pri startu) i konekcija sa pametnim mobitelima putem kojih tada možete podijeliti sve podatke koje sakupite u vožnji (prevaljeni put, podaci o vožnji, kutovi nagiba i brzina,…). Tu je i sistem Green Box, GPS sistem koji omogućava lociranje motocikla bilo gdje na svijetu.

 

Iz ovog svega navedenog je vidljivo da je MV Agusta Superveloce 800 jedan moderni motocikl koji svojom linijom podsjeća na trkaće motocikle pedesetih i šezdesetih godina prošlog stolječa.

Za zaljubljenike vožnje po stazi u ponudi je i Kit Racing sa sjedalom samo za vozača, s elektronikom sa posebnim mapama i ispuhom tipa 3 u 3 s dvojnim izlazom sa desne i jednim sa lijeve strane (sistem kakav je koristio legendarni Giacomo Agostini).

Superveloce S ima suhu težinu od 173 kilograma, a njen trocilindrični agregat iz svojih 798 ccm istiskuje 147 KS pri 13,000 o/min.  Dostupna je u klasičnoj crveno-sivoj, novoj žuto-crnoj te posebno za model S u bijela perla-zlatnoj boji.

Leave a Comment

Scroll to Top