Triumph još tri godine u Moto2 klasi

Nakon što je premijerna klasa (MotoGP) od 2002. godine sa dvotaktnih agregata od 500 ccm prešla na četverotaktne od 990 ccm, srednja kategorija Svjetskog prvenstva slijedila je to 2010.

Ta je izmjena postupno ukinula dvotaktne strojeve od 250 ccm u korist četverotaktnih od 600 ccm (Moto2 ) koje je tada isključivo dobavljala Honda.

Međutim, nakon devet godina utrkivanja sa Hondinim agregatima, organizacijsko tijelo MotoGP natjecanja Dorna postiglo je novi dogovor s Triumphom.

Prema tadašnjem ugovoru o tri sezone, tvrtka iz Hinckleya je do kraja sezone 2021. opskrbljivala ekipe Moto2 sa svojim 765 ccm rednim trocilindričnim agregatom. Sa samo sedam utrka preostalih u kalendaru, MotoGP je samo učvrstio taj odnos s Triumphom produživši ugovor do sezone 2024.

Uz iznimno hvaljen DOHC vodom hlađeni trocilindrični agregat s 765 ccm radne zapremnine, koji se nalazi u tvrtkinom Street Triple R modelu, timovi Moto2 uživali su u neviđenoj prednosti u snazi ​​u odnosu na prethodne godine.

U trkačem obliku, ovaj motocikl se može pohvaliti usisom velikog protoka, ispuhom samo za stazu i višim brojem okretaja. Ove revizije daju 138 konjskih snaga, 17-postotni dobitak u odnosu na osnovnu verziju.

Tijekom Triumph triple ere, Moto2 je postigao svoju prvu najveću brzinu preko 290 km/h s rekordom od 301 km/h zabilježenim na australskoj stazi Phillip Island.

Kroz te tri godine konkurencija je bila jača nego ikad, s 14 različitih pobjednika utrka i novim rekordima krugova postavljenim na 34 natjecanja.

“Moto2 je bio savršeno okruženje za predstavljanje i dokazivanje pouzdanosti i prednosti performansi naših trocilindričnih motora, gdje smo vidjeli da se najčešče 20 najboljih kvalifikacijskih vremena nalazi unutar jedne sekunde“, izjavio je Steu Sargent, glavni izvršni direktor Triumph -a.

“Ne samo da je podigao naš ugled i kredibilitet na svjetskoj sceni, već je za mene uspjeh Moto2 bio i nevjerojatan katalizator, koji je ponovno pobudio strast prema utrkama unutar Triumph tvrtke.”

Uspješna suradnja Triumpha i Moto2 klase zasigurno će iznjedriti nove talente spremne za napad na titulu prvaka u najjačoj kategoriji.

Leave a Comment

Scroll to Top